Sulama; optimum bitki gelişimi yönünden gereksinim duyulan ve doğal yağışlarla karşılanamayan suyun, uygun zamanda ve miktarda yapay yollarla bitki kök bölgesine verilmesidir.
Sulama programlarının hazırlanmasında temel amaç suyun optimum bitki gelişimi yönünden gereksinim duyduğu anda kök bölgesine yeterli miktarda suyun depolanmasını sağlamaktır. Bu durum uygun sulama yönteminin seçimi ile birlikte, özellikle sulama zamanı ve uygulanacak sulama suyu miktarının ne olması gerektiğine ilişkin kararların önceden doğru olarak saptanması ile mümkündür.
Günümüzde özellikle çim alanlara ve bitkilere otomatik sulama sistemleri uygulanmaktadır. Çim alanlar özellikle yaz aylarında muhakkak su ihtiyacı duyarlar. Bu su ihtiyacını karşılamanın en sağlıklı yöntemi ise suyun yağmurlama şeklinde çime verilmesi ile gerçekleştirilmesidir. Çim alanlarda ideal sulama zamanları genellikle güneşin batışından sonra ya da güneşin doğuşundan önce sabahın erken saatlerinde yapılan sulamalardır. Bu da anca otomatik sulama sistemi mevcut alanlarda yapılabilmektedir.
Otomatik sulama sistemleri ileri derecede mühendislik ve bilgi gerektirmektedir. Uygulama yapılan alanın tamamının homojen olarak sulanabilmesi için ürün seçimleri ve hesaplamalar doğru yapılmalıdır. Aksi takdirde bir bölge çok sulanırken bir bölge az sulanacak ve sağlıksız bir çim alanlar meydana gelecektir.
Greena peyzaj olarak otomatik sulama sistemi projeleriniz titizlikle hesaplanmakta ve uygulamalar uzman personellerimiz ile kusursuz bir şekilde hayata geçirilmektedir. İzmir’de peyzaj alanlarınızı bizlere teslim ederek doğru ve kaliteli sulama sistemlerine sizde sahip olabilirsiniz.
Sulamanın avantajları;
- Kararlı bir bitki yetiştiriciliğine imkan sunar.
- Topraktaki fazla tuzun yıkanmasını sağlar.
- Topraktaki mevcut taban taşını yumuşatır.
- Toprak ve bitki civarındaki havayı serinletir.
- Ticari gübreler su ile toprağa kolayca verilir.
Yanlış yapılan sulamada meydana gelebilecek olumsuzluklar;
- Drenaj ve tuzluluk problemleri meydana gelir.
- Bitki besin maddeleri yıkanır.
- Erozyona sebebiyet verir.